Вплив зовнішнього електричного поля на параметри механічних хвиль сейсмічних частот у пористому насиченому середовищі - Кондрат, В.; Твардовська, С. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2009)
Отримано та проаналізовано дисперсійне рівняння для плоскої поздовжньої механоелектромагнітної хвилі в пористому насиченому розчином електроліту середовищі за наявності зовнішнього постійного електричного поля. Вектор напруженості поля колінеарний хвильовому вектору. Основну увагу надано вивченню впливу електричного поля на параметри хвилі за низьких (сейсмічних) частот. Встановлено, зокрема, що зовнішнє поле може визначати величину та знак коефіцієнта загасання хвилі першого роду. Це створює передумови цільового впливу на параметри низькочастотних хвиль шляхом вибору величини та напрямку вектора напруженості зовнішнього електричного поля, що може бути корисним під час сейсмоелектричних досліджень земної кори.