Моделювання соціально-економічних систем і розрахунок їх динамічних показників на основі аналогій - Виклюк, Я. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2010)
Роботу присвячено розробленню методів прогнозування структури складних соціальних процесів на основі вивчених у фізиці твердого тіла методів фрактального росту кристалів, а також методів нечіткої логіки. До таких процесів можна віднести функціональне перевлаштування міст і населених пунктів, пов’язаних з активним розвитком різних форм туризму, адаптацією супутньої інфраструктури й ін. Встановлено атрибутивну аналогію між фізичними фракталами та соціально-економічними системами. Наведено й обґрунтовано методологію моделювання розвитку соціально-економічних систем методами нечіткої логіки та фрактального росту кристалів. Запропоновано метод моделювання випаровування в процесі росту кристала, який дозволив пояснити явища, що спостерігаються в реальних соціально-економічних системах. Цю методологію апробовано під час моделювання структури відомого курорту Карпат — м. Ворохти. Проведений експеримент показав, що у процесі еволюції системи спостерігається точка стагнації, після якої зменшується рівень загальної конкуренції відкритої системи, що підтверджує факт самоорганізації. Встановлено функціональну аналогію між ентропією кристала та середнім рівнем конкуренції соціально-економічної системи, а також між кінетичною енергією та рівнем конкуренції.