Дисперсія механоелектромагнітних хвиль у локально градієнтному діелектрику за врахування інерції поляризації - Кондрат, В.; Грицина, О. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2010)
Виходячи із співвідношень моделі локально градієнтної електромагнітотермомеханіки неферомагнітних діелектриків, яка враховує інерцію процесу поляризації, проведено дослідження впливу інерції на параметри плоских хвиль. Ключову систему рівнянь моделі записано відносно скалярних і векторних потенціалів вектора переміщення, векторів електромагнітного поля та приведеної енергетичної міри впливу локального зміщення маси на внутрішню енергію. На основі аналізу дисперсійних рівнянь показано, що врахування інерції поляризації приводить до дисперсії фазової швидкості електромагнітної хвилі та зміни характеру дисперсії поздовжніх хвиль. Виявлено критичні значення частоти, переходячи через які, змінюється характер електромагнітної хвилі та поздовжньої хвилі другого роду.