Показатели кардиогемодинамики, почечных функций и гуморальной регуляции водно-солевого обмена у здоровых лиц при моделировании невесомости в антиортостазе - Гоженко, А.И.; Билецкий, С.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2005)
Обстежено 73 здорові особи (63 чоловіки і 10 жінок) у віці від 22 до 52 років. Визначали показники центральної гемодинаміки (ЦГД), ниркових функцій, вегетативну регуляцію серцевого ритму, стан ренінангиотензін альдостеронової системи (РААС) і зміст альфапредсердного натрійуретічеського гормону (ПНУГ) плазми крові. Дослідження проводилися в ортостазі, кліностазе і антиортостазі (АОС) (підйом ніг і їх фіксація під кутом 450) на фоні 0,5% водного навантаження. Встановлено, що збільшення переднавантаження в початковому періоді моделювання невагомості (1 годину АОС) супроводжується адаптивними змінами ЦГД і волемічного гомеостазу у вигляді посилення впливу парасимпатичного відділу вегетативної нервової системи, зменшення частоти серцевих скорочень, збільшення ударного об'єму крові, зниження активності РААС, підвищення концентрації ПНУГ плазми крові і діурезу. Гемодінамічеській і ниркова відповідь на збільшення переднавантаження в АОС залежать від типа ЦГД. Ключові слова: кардіогемодінаміка, функції нирок, ренін-ангиотензін-альдостероновая система, кліностаз, антиортостаз, венозне повернення.