Обґрунтування сорбційно-термодинамічного принципу зменшення втрат нафтопродуктів від випаровування - Бойченко, С.В.; Черняк, Л.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2005)
Описані процеси, що протікають у термодинамічній системі та навколишньому середовищі при випаровуванні нафтопродуктів з резервуарів. Запропонована сорбційно-термоелектрична система уловлювання вуглеводневої пари, як приклад неврівноваженої відкритої гетерогенної термодинамічної системи. Означена система забезпечує уловлювання пари палива при великих та малих "диханнях" резервуару та повернення їх зрідженими назад в резервуар.