Вибір формальної моделі оберненої задачі деформівної тонкостінної системи за результатами спостережень - Ободан, Н.; Гук, Н. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2010)
У роботі розглядається питання вибору формальної моделі з множини параметризованих моделей для реальної деформівної тонкостінної системи з використанням метрики. Для визначення вектора параметрів оберненої задачі деформування розроблено декомпозиційний підхід. Запропонована процедура вибору моделі та параметрів, що характеризують її, дозволяє оцінити адекватність моделі реальній системі та не вимагає додаткових обчислень порівняно з відомими процедурами.