Вплив вітчизняної періодичної преси на розвиток української державності в 90-х роках ХХ ст.: проголошення незалежності - Гайдамака, В. (Схід, 2010)
У статті висвітлюються основні аспекти впливу періодичної преси на розвиток української державності в 90-ті роки ХХ століття за напрямком: проведення Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 р. на підтримку Акта проголошення незалежності. Робиться висновок, що цей вплив був різновекторним, зокрема компартійні пресові органи опонували ідеї незалежності. Вплив матеріалів преси був дієвим тільки в тому випадку, коли зміст друкованої інформації корелював з історичною пам'яттю широких мас українських громадян.