Скінченно-елементне моделювання процесів геометрично нелінійного деформування стрижневих систем - Дробенко, Б. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2010)
Розглянуто орієнтовану на використання методу скінченних елементів методику розв’язування геометрично нелінійних задач механіки твердого деформівного тіла на основі принципу віртуальних переміщень. Наведені базові співвідношення для тривимірному випадку повного й адаптованого лагранжевих формулювань з урахуванням кінематичних ефектів, що виникають за великих переміщень, поворотів і деформацій. Як приклад, співвідношення повного лагранжевого формулювання конкретизовані для стрижневих систем і використані для знаходження розв’язку задачі стійкості «ферми Мізеса». Досліджено збіжність одержаних розв’язків. Проведено порівняльний аналіз числових результатів із відомими аналітичними розв’язками тієї ж задачі.