Застосування методу скінченних елементів до розв’язування задач одновимірної гетеродифузії - Щербата, Г. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2010)
У роботі запропоновано числовий підхід до розв’язування задач гетеродифузії домішкової речовини в одновимірних тілах, характеристики яких залежать від просторової та часової координат. З використанням напівдискретних апроксимацій Гальоркіна та методу скінченних елементів (МСЕ) початково-крайова задача зводиться до задачі Коші для системи звичайних диференціальних рівнянь відносно вузлових значень концентрацій домішки. Наведені результати числових експериментів для задач одновимірної гетеродифузії у шарі ґрунту, коефіцієнти дифузії якого залежать від просторової та часової координат. Проаналізовано вплив параметрів моделі на розподіл концентрації домішкової речовини.