Побудова оптимальних стратегій вибору інформації у послідовних файлах баз даних за використання методу m-паралельного блочного пошуку - Цегелик, Г.; Лісовець, В. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2010)
Розглядається використання методу m-паралельного блочного пошуку для відшукання записів у впорядкованих файлах баз даних, які зберігаються у зовнішній пам’яті багатопроцесорної ЕОМ. Із використанням методу m-паралельного блочного пошуку будуються оптимальні стратегії пошуку для таких законів розподілу ймовірностей звертання до записів, як: рівномірний, «бінарний», Зіпфа й узагальнений, частковим випадком якого є розподіл, що наближено задовольняє правило «80 – 20». За критерій оптимальності взято математичне сподівання загального часу, необхідного для пошуку запису у файлі. Оптимальні стратегії пошуку записів у впорядкованих файлах із використанням розглянутого варіанта методу m-паралельного блочного пошуку доволі суттєво залежить від закону розподілу ймовірностей звертання до записів.