Порівняльна характеристика міст, що скорочуються, у Центральній і Східній Європі - Кузьменко, Л.; Губіна, В. (Схід, 2011)
У статті розглянуто проблеми скорочення європейських міст, виявлено загальні закономірності та відмінності в причинах такого скорочення і його наслідки для міста. Показано, що скорочення населення зазвичай супроводжується кризою й банкрутством підприємств різних галузей промисловості. Натомість аналогічна ситуація в цих містах суттєво покращується, що обумовлено спадом виробництва. Автор доходить висновку, що основними причинами скорочення європейських міст є деіндустріалізація, субурбанізація та демографічні зміни.