Научные исследования по морской медицине в Украине: вехи истории и будущее - Шафран, Л.М.; Войтенко, А.М.; Белобров, Е.П.; Кузнецов, А.В.; Нетудыхатка, О.Ю.; Псядло, Э.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Розглянуті основні етапи розвитку морської медицини в Україні. Проаналізована тематика науково дослідних робіт, основні досягнення, внесок вчених і лікарів санітарно епідеміологічних та лікувально профілактичних закладів на водному транспорті. Показано значення творчих контактів з науковими колективами інших науково дослідних інститутів та вузів, а також міжнародні зв’язки з морськими лікарями та вченими різних країн.