Влияние экзогенных нитритов на структурно-функциональную организацию коры мозга и активность NO-синтазы у крысят на ранних периодах развития - Насибуллин, Б.А.; Гоженко, А.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
Порівняльні морфологічні дослідження структурно-функціональної організації кори 36 молодих щурів від самок, що одержували і не одержували 0,03 % розчин нітриту натрію в період вагітності, показали наступне. Надходження екзогенного нітриту в організм раніше вагітних щурів викликає у новонароджених щурів більш раннє ранжирування нейронів за розмірами, а також більш ранній розвиток судинної системи мозку і диференціювання відділів кори мозку. Описані зміни відбуваються на фоні ослаблення активності NO-синтази. Автори вважають, що екзогенний нітрит модулює обмін NO через нитритредуктазні механізми, що, з одного боку стимулює процеси репарації, а з іншого — інактивує NO-синтазну активність і, тим самим, створює дисбаланс в регуляторних механізмах.