Метод социологических исследований в обосновании способов водообеспечения населения в регионе - Бадюк, Н.С.; Созинова, Е.К. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
У роботі виконаний соціальногігієнічний аналіз вживання деяких способів оптимізації водозабезпечення населення. В ході аналізу вивчили особливості водопостачання в населених пунктах регіону, провели гігієнічний аналіз змін якості води на етапі її доставки споживачам, використовуючи результати соціологічних опитів (1998 - 2003 р.р.), оцінили ефективність і обґрунтовування способів водозабезпечення населення в регіоні. У області 22 комунальні водопроводи не мають систем знезараження водопровідної води. Критерію епідемічної безпеки не відповідали від 8 до 67% проб води з комунальних водопроводів сільських населених пунктів в різних районах області. Підкреслено: стурбованість населення в районах міста якістю води і самооцінка здоров'я пропорційні наявності в районі ВОУ-КП; змінилися також відношення жителів міста до виробників очищеної питної води, зріс інтерес до додаткової інформації про якість води. Позитивна оцінка населенням ініціювала реакцію органів місцевого самоврядування у вигляді розробки програм «Чиста вода Одеси», «Чиста вода Одеської області», в які включені забезпечення ВОУ-КП соціально малозахищених груп населення (школи, дітсадочки, лікарні - 53 ВОУ-КП вже функціонує).