Влияние психофизиологической реабилитации в санаторно-курортных условиях на состояние пожарных-спасателей - Стрюк, Н.И.; Нехорошкова, Ю.В.; Пузанова, А.Г.; Капустинская, О.А.; Чумаева, Ю.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Проведено комплекс психофізіологічних і біохімічних досліджень серед 150 пожежних рятувальників та 20 інших спеціалістів підрозділів МНС під час проходження ними санаторно курортного лікування і медико психологічної реабілітації у санаторії «Одеський» на початку і в кінці 12 денного циклу. Проаналізовано характер змін вивчаємих показників, ступень відновлення порушених в процесі професійної діяльності фізіологічних функцій. Вказується на інформативність показників, які були використані у роботі, можливість їх застосування як біомаркерів. Ставиться питання щодо впровадження диференційованих строків реабілітації, в тому числі в залежності від стану психофізіологічних та регуляторних функцій організму.