К вопросу изучения биологического загрязнения объектов транспорта и в системе лечебно-профилактических учреждений - Войтенко, А.М.; Кузнецов, А.В.; Сиденко, В.П.; Пономаренко, А.Н.; Думский, В.П.; Волочанская, В.М.; Тулина, И.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
З урахуванням санітарно епідеміологічної ситуації як в нашій країні, так і в станах ближнього і далекого зарубіжжя за даними ВООЗ і вказівок ряду авторів, існує реальна небезпека завезення і розповсюдження збудників і переносників інфекційних і паразитарних хвороб в основному за рахунок діяльності різних видів транспорту – авіаційного, водного, залізничного і ін. Вперше нами розроблена комплексна програма досліджень з урахуванням особливостей кожного виду транспорту і проведені вибіркові дослідження наявності мікрофлори групи кишкової палички і яйця кишкових гельмінтів. Виявлено бактерійне забруднення кишковою паличкою внутрішніх поверхонь транспортних засобів пасажирів, що займаються перевезенням, від 18,2 % до 31,3 %, перевезенням (у вагонах) харчових продуктів і сировини. Середній позитивний показник забруднення БГКП склав 4,9 % (в окремих випадках він досягає 50 %), що підтверджує необхідність обов’язкового проведення дезинфекційно дезинсекцій і дератизаційних заходів на об’єктах транспорту. Вивчена ефективність різних дезинфікуючих препаратів, вживаних на транспортних засобах, дані рекомендації по їх використанню.Для порівняння проводилися дослі дження по показниках бактерійного забруднення в окремих об’єктах лікувально-профілактичних установ.Проведені нами попередні дослідження бактерійного стану як об’єктів транспорту, так і лікувально профілактичних установ, свідчать про необхідність розробки відповідних нормативно методичних документів для органів санепіднагляду і запровадження їх в практику.