Особенности обмена некоторых управляющих молекул у водителей автотранспорта с профессиональным стажем более 10 лет - Горша, О.В.; Насибуллин, Б.А.; Гоженко, А.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Автори досліджували стан обмінів деяких регулюючих молекул (сумарні катехоламіни, нітрит, сечова кислота) у водіїв різних вікових груп, які мають професійний стаж більше 10 років. Виявлено, що у всіх обстежених зберігається близьким до норми вміст катехоламінів; нітрит плазми підвищується, при збереженні їх вмісту в сечі близьким до табличних. Автори вважають, що зафіксований дисбаланс між обмінами різних регулюючих молекул і усередині кожного циклу пов’язані з професійними шкідливостями. Що сто сується змін в обміні сечової кислоти, то тут також зафіксовані порушення співвідношення урикемія/урикозурія, та оскільки існують відмінності між віковими групами, важко ці зміни пов’язувати з профшкідливістю. Хоча автори не виключають такої залежності.