Уровни физической работоспособности и эргометрические показатели функционального состояния сердечно-сосудистой системы у моряков - Евстафьев, В.Н.; Скиба, А.В.; Поспелов, А.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
Обстежено 214 моряків і річників у період плавання. Встановлено зниження фізичної працездатності та погіршення ергометричних показників, які характеризують діяльність серцево судинної системи. Виявлено зниження хроно та інотропних резервів серця, продуктивності його механічної праці, скоротливої функції міокарду. Зареєстровано знижен ня економічності роботи та збільшення енергетичних витрат, ступінь вираження яких була пов’язана з дією факторів довкілля та виробничого середовища, інтенсивністю й тривалістю праці.