Фізична реабілітація плавскладу в умовах тривалого плавання - Мавед, О.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
Робота присвячена питанням удосконалення методики та медичних критеріїв виконання фізичних вправ моряками в режимі вільного часу на морських суднах під час плавання. В динаміці за нять фізичними вправами спостерігається позитивні зміни психофізіологічних, фізичних показників, які корелюють із збільшенням швидкості реакції, зменшенням втомленності, збільшенням м‘язової сили і статичної витривалості, збільшенням кількості і швидкості переробки розумової інформації а також покращенням самопочуття, активності, настрою в кінці робочого періоду а також через 6 місяців виконання фізичних вправ. Ефективність фізичних вправ у моряків встановлена при корекції і нормалізації біологічних ритмів, які порушуються під час перетинання судном часових поясів. Виявлений різний рівень захворюваності моряків, як результат ефективності запроваджених фізичних навантажень у моряків основної групи порівнянно з особами контрольної групи. Економічний ефект вивчених за ходів склав 303%.