Профессиональная обусловленность формирования психофизиологических особенностей у работников транспорта - Гоженко, А.И.; Лисобей, В.А.; Псядло, Э.М.; Бадюк, Н.С. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2008)
В роботі проаналізовані результати клініко фізіологічних і психофізіологічних обслідувань робітників різних видів транспорту (залізничного, автомобільного, морського) з урахуванням віку і стажу роботи. У комплексному обслідуванні приймали участь 605 робітників транспорту. Серед ознак, які були нами включені в обробку, були соціально демографічні характеристики, соціально психологічний і психофізіологічний статус. Соціально-психологічні особливості особи і фактори ризику, які мають якісні характеристики, визначалися у балах. Аналіз проводився окремо по професійним групам. Вивчено по 3 фактори в кожній групі, які найбільш вагомі у факторному аналізі.