Патогенетические аспекты подагрической (гиперурикемической) нефропатии - Ермолаева, М.В.; Астахова, Н.Ю.; Синяченко, О.В.; Лаушкина, Е.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
Показано, що в патогенезі подагричної нефропатії беруть участь імунні порушення з активацією прозапальних цитокинів (ІIL, ТNFа) і простагландинів (PgE2, PgF2a), які пов'язані з перебігом артриту, клініко-лабораторним типом патології нирок і їх функціональним станом, наявністю вторинного пієлонефриту і периферичних тофусов, а показники корелюють з рівнями сечової кислоти і оксипуринолу в крові, активністю ксантиноксидази, аденозиндезаминази і 5-нуклеотидази. Представлені дані дозволять упровадити в клінічну практику принципово нові підходи до лікування хворих, з використанням інгібіторів цито кинів і эйкозаноїдів (наприклад, деяких антиагрегантів), а також імуномодулюючих засобів.