Патогенетические звенья формирования микроволновой патологии клеток головного мозга при действии СВЧ-излучений слабых интенсивностей (5, 10, 15, 30, 50 мкВт/см2) - Белокриницкий, В.С.; Гоженко, А.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
В експериментах на тваринах за допомогою гістологічних, гістохімічних и біохімічних методів виявлені патогенетичні ланки механізмів, які формують мікрохвильюву патологію клітин головного мозку при дії НВЧ-випромінювань слабких інтенсивностей (5, 10, 15, 30, 50 мкВт/см2). Вони проявляються в змінах активності ферментів тканинного дихання (СДГ, МДГ, ЛДГ, Г-6-ФДГ), порушені структури і функції мітохондрій, утворенню дефициту енергії, зміни синтезу нуклеїнових кислот, структури і функції нейронів. Дія цих доз залишає патогенетичний слід в метаболізмі, який проявляється через 30 діб після опромінення. Біологічна значимість цього сліду ще не визначена.