Коэнзим Q10 — ингибитор митохондриальной поры - Сагач, В.Ф.; Вавилова, Г.Л.; Рудык, Е.В.; Добровольский, Ф.В.; Шиманская, Т.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
Досліджували протекторні властивості кофермента Q10 (КоQ10) на показники функціонального стану ізольованого по Лангендорфу серця морських свинок за умов реперфузії та відкривання мітохондриальної пори (МП) при дії природного індуктора – іонів Са2+ та окислювача – феніларсиноксиду (ФАО). Проведено порівнювальний аналіз фізіологічних параметрів скорочувальної активності, кисневого забезпечення діяльності серця та ступеню вивільнення мітохондріального фактора (показника відкриття МП в умовах in vivo) у контрольних умовах та після попереднього перед ішемією (за 60 хв) введення КоQ 10 per os. Застосування останнього сприяло зменшенню ступеню реперфузійних порушень функції серця та підвищенню ефективності його кисневого обміну, що корелювало з кількістю мітохондріального фактора, якій вивільнювався у коронарне русло. Показано, що попередня інкубація ізольованих зі серця щурів мітохондрій з розчином КоQ10 (10 5 моль/л) у значній мірі попереджувала Са2+ и ФАО індуковане набухання органел, яке усувалося циклоспорином А – класичним інгібітором МП. Результати фізіологічних та біохімічних досліджень свідчили, що одним із механізмів протекторної дії КоQ 10 є його здатність безпосередньо інгібувати відкривання мітохондріальної пори в умовах інтенсивної генерації вільних ради калів під час реперфузії ішемізованого серця.