Профессиографический анализ деятельности в аттестации рабочих мест на железнодорожном транспорте - Шафран, Л.М.; Тимошина, Д.П.; Зайцева, В.А.; Соколовская, С.И. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
Проведені комплексні фізіолого-гігієнічні, ергономічні, психофізіологічні дослідження в ході атестації робочих місць представників 48 професій робітників Одеської залізниці за показниками шкідливості і небезпечності виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу. Показано, що у шкідливих умовах працює суттєво більше представників професійних груп, ніж це визначено Списками No 1 и 2. Професіографічний аналіз діяльності дозволяє суттєво підвищити об’єктивність оцінок і рекомендацій щодо підвищення продуктивності, ефективності та безпеки праці, оздоровлення умов і збереження здоров’я робітників. Важливим елементом для представників операторських професій і наявності їх елементів є проведення психофізіологічних досліджень і розробка психограм як важливого елементу забезпечення надійної діяльності операторів залізничного транспорту.