Методи еволюції програмних компонентів для їх повторного застосування - Грищенко, В.М. (Інститут програмних систем НАН України, 2004)
Визначаються методи та операції еволюції компонентів для їх поліпшення, відновлення та повторного застосування, тобто рефакторінг (зміна інтерфейсів та реалізацій), реінжінірінг (реструктуризація, перепрограмування,) та реверсний інжінірінг (відновлення початковій структури на основі коду компоненту).