Изменения в элементном составе волос при производственном контакте с токсичными металлами - Грабеклис, А.Р.; Нечипоренко, С.П.; Лакарова, Е.В.; Скальный, А.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2010)
Проведено дослідження елементного складу волосся 263 працівників ОАО «Химпром» і зіставлення результатів з дією несприятливих виробничих чинників, а також віком і стажем обстежених. Показано, що волосся достовірно відображає підвищене професійне навантаження свинцем, нікелем, марганцем, хромом, берилієм і їх з’єднаннями, які є шкідливим чинником виробництва на ВАТ “Химпром”, а також наявність зв’язку між вікомі елементним складом волосся тих, що працюють. Стаж роботи не робив безпосереднього впливу на вміст окремих хімічних елементів у волоссі обстежуваних. Таким чином, використання волосся як біосубстрат для неінвазивного скрин інгу і моніторингу носійства хімічних елементів у працівників шкідливих виробництв представляється адекватним і доцільним.