Так ли уж далеки друг от друга ртуть и кадмий как токсические агенты (в связи со статьей Д.В. Большого и Е.Г. Пыхтеевой «Сравнительная оценка метаболических нарушений при действии малых доз кадмия и ртути», опубликованной в 1-ом номере журнала за 2006 год) - Коршун, М.Н. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
На підставі аналізу значень гігієнічних нормативів ртуті та кадмію у повітрі робочої зони, атмосферному повітрі населених місць, ґрунті та продуктах харчування, ряду токсикометричних показників, фізико-хімічних властивостей та обумовлених ними еколого-гігієнічних наслідків виробництва та використання вказаних речовин у відгуку аргументується теза про більшу потенційну небезпеку ртуті (та її похідних) при тому, що: а) токсичність цих двох елементів (та їхніх похідних) не лише порівнянна, а навіть близька; б) за механізмом первинних біохімічних реакцій з тканинами організму обидва елементи обґрунтовано відносяться до «тіолових отрут», що не виключає наявності специфічних особливостей їх токсикокінетики, токсикодинаміки та клініки інтоксикацій.