Анализ медицинских последствий чрезвычайных ситуаций в одесской области за 2001-2005 годы - Манюта, А.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
За даними ВОЗ травми і отруєння в світі є другою причиною смерті та інвалідності серед працездатного населення після серцево-судинної патології. кількості пожеж і спалахів кількість померлих від травм і травмованих за період з 2001 по 2005 роки зростає. Необхідно організувати облік і провести соціально-гігієнічний моніторинг потерпілих при надзвичайних ситуаціях, які крім або незалежно від отримання травм захворіли соматичними, психосоматичними захворюваннями або одержали психічні травми.