Гистохимически выявляемые изменения активности ферментов ЦТК в нейронах сенсомоторной коры крысы в динамике гипокинезии - Насибуллин, Б.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2006)
На підставі даних, одержаних при дослідженні 90 білих безпородних щурів- самців встановлено, що тривала гіпокінезія супроводжується зміною активності ферментів циклу Кребса в нейронах кори мозку, яка виявляється гістохімічним методом. Зміни усередненої активності ферментів відбуваються відповідно до певних математичних закономірностей, які були однакові для різних ферментів у верхніх шарах кори та у нижніх шарах кори. Коливання усередненої активності обумовлені змінами (зменшенням) кількості субпопуляцій нейронів кори з різним рівнем активності ферменту. Автор вважає, що ці зміни обумовлює зниження реакційної здатності популяції нейронів. Здійснюючи вірогідну оцінку поєднання активності досліджуваних ферментів в нейронах, автор показує, що в динаміці гіпокінезії змінюється вірогідність присутності нейронів з різними формами діяльності циклу Кребса. При цьому в нижніх і верхніх шарах кори ці коливання не співпадали. Автор вважає, що зміни, виявлені в ході дослідження, служать основою для десинхронізації діяльності функціональних показників кори мозку.