Метод сімейно-правового регулювання як критерій розмежування сімейних та цивільних правовідносин - Хараджа, Н.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
Представлена наукова стаття присвячена аналізу особливостей методу сімейно-правового регулювання як одного з критеріїв відмежування сімейного і цивільного права. На підставі проведеного дослідження зроблено висновок про те, що в сучасних умовах переходу від командно-адміністративних методів державного регулювання сімейних правовідносин у сторону пріоритету особистих прав, що забезпечує всебічний захист приватного життя особи і невтручання держави до її сімейних стосунків, домінуюче місце у сімейному займає диспозитивний метод. Проте, існує ціла низка сімейних відносин, які підлягають регулюванню імперативними методами, що свідчить про комплексний ситуативний характер методів сімейно-правового регулювання і визначає галузеву самостійність сімейного права України. Ключові слова: метод правового регулювання, сімейно-правове регулювання, цивільні правовідносини, імперативний метод, диспозитивний метод, галузева самостійність.