Юридична відповідальність: сучасні погляди, дискусії та концепції - Аземша, І.Б. (Часопис Київського університету права, 2010)
Відповідальність за своїм змістом - широке поняття. На жаль, дотепер досить повно не висвітлений термін відповідальності, його сутність та види, хоча і застосовується у багатьох монографічних роботах та статейних викладах. Особливе значення має застосування категорії «юридична відповідальність», оскільки без належної системи юридичної відповідальності право стає безсилим. У даній статті автор спробує розкрити та дослідити під різними кутами зору цю проблематику. Ключові слова: відповідальність, юридична відповідальність, соціальна відповідальність, позитивна та негативна юридична відповідальність, зміст юридичної відповідальності, санкція за правопорушення.