Дискреційна влада в сучасному світі - Старик, А.М. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті розглядається розвиток плюралістичної та корпоративної концепцій політичної системи суспільства на прикладі досліджень, здійснених професором Саутгемптонського університету (Великобританія) Д. Дж. Гелігеном, порівняння з політичною теорією М. Вебера, аналізуються причини та наслідки посилення дискреційної влади в сучасному суспільстві, робиться висновок, що уникнення сваволі можливе за наявності стратегії прийняття рішень, яка здійснюється без крайньої індивідуалізації та крайньої універсалізації нормативних і ситуативних аргументів. Ключові слова: дискреційна влада, легітимність, делегування влади, плюралістична і корпоративна концепції політичної системи, матеріальна раціональність, сваволя.