Поняття та зміст обтяжень майна - Мироненко, І.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
У статті розглядаються питання щодо поняття та змісту обтяжень майна. Під обтяженнями майна пропонується розуміти обставини, що носять індивідуальний (ненормативний) характер та звужують визначені законодавством межі свободи (повноваження) носія суб’єктивного речового права. Індивідуальний характер обтяжень майна полягає в тому, що вони виникають або встановлюються щодо окремо визначених об’єктів на підставі правочинів або індивідуально-правових актів. До обтяжень майна відносяться речові права на чужу річ і зобов’язальні права як приватні обтяження, а також публічні обтяження (податкова застава, судовий арешт та ін.). Ключові слова: межі здійснення права, обмеження, обтяження.