Основні механізми законодавчого обмеження свободи заповіту в державах західноєвропейської системи права - Ковальчук, Я.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
У наведеній статті розглянуто основні засади обмеження свободи заповіту в тих державах, які входять до складу західноєвропейської системи права. Зокрема, автор даної наукової роботи стверджує, що у вищевказаних країнах коло прав, якими заповідач може скористатися, розпоряджаючись власною спадщиною на випадок невідворотного настання своєї смерті, обмежується за допомогою лише таких 2 способів: резервуванням певної частини спадкової маси або захистом прав законних спадкоємців. Ключові слова: заповіт, заповідач, західноєвропейська система права, свобода заповіту, обмеження свободи заповіту, обов’язкова частка в спадщині, резервна частка в спадщині, спадкове право, спадкування, спадщина.