Міжнародно-правове визнання недержавних і протодержавних суб'єктів (повстанських та національно-визвольних рухів) - Гурнак, В.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
Визнання як повсталої та воюючої сторони пов’язано не стільки із застосуванням законів і звичаїв війни, скільки із здійсненням міжнародної правосуб’єктності повсталою стороною в громадянських і національно-визвольних війнах. Визнання як воюючої сторони може мати місце і під час національно-визвольної війни, і після її закінчення, що юридично оформлюється спеціальною міжнародною угодою (серією угод) про визнання. Ключові слова: визнання, визнання повсталої сторони, визнання воюючої сторони, легітимація, міжнародна правосуб’єктність, угода про визнання.