Overview of the legislative steps taken to foster a more effective nuclear liability regime - Lamm, Vanda (Часопис Київського університету права, 2010)
Правові теорії державної відповідальності та державної/цивільної відповідальності за неправомірні дії та дії, заборонені міжнародним законодавством, тривалий час були предметом дискусії в міжнародному публічному праві. Національне законодавство регулює системи цивільної відповідальності у полі приватних законів громадян держави. Як протилежне визначенню поняття цивільної відповідальності, національним законодавством має бути визначене універсальне поняття на міждержавному рівні, що забезпечить захист та попередження єдиної системи державної відповідальності в державі. Проблема державної відповідальності за вчинення ядерної шкоди порушує питання, які мають бути визначені у рамках загальних міжнародних правил, що стосуються питань відповідальності. Окрім того, зменшення фінансових наслідків від ядерної шкоди шляхом встановлення певної компенсації через базу відповідальності за вчинені дії встановлює важливий компонент режиму для безпечного використання ядерної енергії. Ключові слова: державна відповідальність, державна і цивільна відповідальність, МПК проекти статей, Паризький режим, Віденський режим.