Big lex rei sitae в угодах з цінними паперами до Гаазької конвенції про право, що застосовується до цінних паперів, які находяться у посередника - Буквич, А.В. (Часопис Київського університету права, 2010)
Статтю присвячено основним проблемам щодо розуміння та застосування ключового принципу ринку вибору права - ринку цінних паперів, нормі місцезнаходження речі (lex rei sitae). Володіння та передача цінних паперів на міжнародних фінансових ринках ускладнюється через демілітаризацію цінних паперів, тобто їх існування в електронному вигляді. Наприклад, lex situs - це правило, яке застосовується до правовідносин щодо прав власності на «реально наявне майно». Водночас сьогодні, коли інвестори, як правило, володіють цінними паперами через рахунки, відкриті у банках, або через інших брокерів, які в результаті вступають у відносини з іншими посередниками під час відповідної трансакції, практично неможливо застосувати lex rei sitae у його звичному розумінні. У системі непрямого володіння вважається, що lex rei sitae вже не є таким принципом для вирішення колізій із застосування права. Сучасний підхід до розуміння принципів та норм, що застосовуються до трансакцій з цінними паперами, та сучасні тенденції застосування такого підходу описано в статті. Ключові слова: угода з цінними паперами, право власності націнні папери, договір про відкриття рахунку у цінних паперах, право, що застосовується, посередник, інвестор.