Проблема сочетанного воздействия токсических веществ и тепловых нагрузок при сварочных работах - Кучерук, Т.К.; Демецкая, А.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Надмірний вплив на працюючих зварювальних аерозолів різного складу в поєднанні з іншими шкідливими чинниками виробничого середовища і трудового процесу зумовлює високий професійний ризик зварників. Тому однією з найактуальніших проблем медицини праці в сучасному зварювальному виробництві є профілактика у робочих зварювальних професій захворювань, обумовлених дією основних несприятливих чинників виробничого середовища.У той же час, складність рішення цієї проблеми багато в чому обумовлена тим, що виконання зварювальних робіт супроводжується не тільки виділенням зварювального аерозолю, що містить ультрадисперсні токсичні речовини, але і формуванням теплового навантаження, що викликає політропну дію на працюючих.