Обоснование методических подходов к совершенствованию медицинского обеспечения в автотранспортной отрасли - Панов, Б.В.; Зарицкая, Л.П.; Псядло, Э.М.; Балабан, С.В.; Свирский, А.А.; Волошинова, Л.П. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2007)
Існуюча система медичного огляду кандидатів у водії і водіїв транспортних засобів, вимагає серйозної переробки і уніфікації вимог різних діючих на Україні нормативних документів, що визначають критерії здоров'я і придатність операторів транспортних засобів до своєї діяльності. З метою підвищення якості і забезпечення профілактичної спрямованості роботи лікарів медичних комісій по огляду кандидатів у водії і водіїв, необхідне створення системи навчання і перепідготовки лікарів комісій питанням медицини праці/профпатології у транспортників. Об'єктивна реальність сьогоднішнього дня вимагає введення до складу лікарської комісії по огляду водіїв врача-психофізіолога. Необхідно виключити з переліку необхідних досліджень кандидатів у водії і водіїв транспорту такі дослідження як: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, визначення групи крові і резус-фактору і оптимізувати систему наркологічного огляду кандидатів у водії і водіїв транспорту. На основі аналізу результатів "вибраковування" водіїв за наслідками медоглядів, доцільно провести дослідження по оптимізації переліку медичних протипоказань до управління транспортом, зробивши основний упор на офтальмоергономику і ретельне дослідження серцево-судинної системи.