Про оптимізацію конструкції координатного комутатора - Тимофієва, Н.К. (Інститут проблем математичних машин і систем НАН України, 2005)
Запропоновано спосіб оптимізації конструкції координатного комутатора, у якого зменшення кількості розміщених на його поверхні елементів комутації проводиться за рахунок багатошарового виконання. Визначено коефіцієнти зменшення координатного комутатора, з урахуванням яких оптимізований варіант його конструкції залишається неблокуючим. Розроблено новий тип координатного комутатора – об'ємний