Сравнительные санитарно-гигиенические исследования газообразных продуктов термоокислительной деструкции и пиролиза полимерных материалов - Шафран, Л.М.; Басалаева, Л.В.; Копа, М.Р. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2009)
Дослідженнями авторів суттєво доповнені дані літератури щодо горіння полімерних матеріалів на основі полістиролу та гуми. Проведені дослідження дозволили ідентифікувати більш широкий спектр характеристичних хімічних сполук, які обумовлюють токсичність вищевказаних полімерів під час пожеж. В продуктах піролізу та термоокислювальної деструкції полістиролу під час спалювання при різних температурах присутній мономерний стирол, а також ароматичні вуглеводні і водень ціаністий. Характеристичними сполуками під час спалювання гуми на основі синтетичних каучуків поряд з оксидом та диоксидом вуглецю є мономери (дивініл, акрилонітрил, ізопрен). Оскільки у продуктах горіння досліджуваних матеріалів присутні речовини 1 го та 2 го класів небезпеки, при переробці матеріалів, утилізації і зничтоженні відходів необхідна обов’язкова екс пертиза складу токсичних речовин, що виділяються, та їх кількісна оцінка, що дозволить суттєво поліпшити якість сертифікаційних випробувань полімерів на токсичність продуктів горіння.