Вплив ТНК на стабільність міжнародної фінансової системи - Янікін, С.В (Економічний вісник Донбасу, 2011)
У статті розглядається вплив діяльності ТНК на окремі країни та міжнародну фінансову систему в цілому. Перш за все, розглянуто поняття ТНК та прямих іноземних інвестицій як основної форми прояву діяльності ТНК. Власне вплив діяльності ТНК оцінюється двома методами. Перший засновано на математичному моделюванні за допомогою розширеної моделі Солоу. Другий метод використовує глибокий аналіз наявної літератури та детально розглядає проблему угоди, що погіршується (obsolescing bargain), яка була вперше запропонована Верноном, та її актуальність і способи вирішення на сучасному етапі розвитку глобалізації міжнародних фінансовоекономічних відносин. Ключові слова: транснаціональні корпорації, прямі іноземні інвестиції, нестабільність міжнародної фінансової системи, модель Солоу, угода, що погіршується, конкурентні торги.