Музейний предмет як пам'ятка історії та культури - Гріффен, Л. (Ніжинська старовина, 2010)
Пам’ятка історії та культури набуває значення музейного предмета відповідно до соціальної ролі музею, котра полягає у сприянні індивіду у визначенні своїх соціально-історичних координат, що є важливим елементом соціалізації. Цю функцію музейний предмет виконує завдяки вірогідності емоційної інформації, яку він несе завдяки своїй тілесності й автентичності у взаємодії з іншими музейними предметами, будучи пов’язаним з історичним контекстом свого часу.