Значення екскурсії Панорамою "Оборона Севастополя 1854—1855 років" для популяризації історії Кримської війни 1853—1856 років та панорамного мистецтва - Нікітіна, І. (Ніжинська старовина, 2010)
У статті розглянутий вплив прийомів проведення екскурсії у панорамі, її складових, насичення розповіді емоційними тезами тощо на популяризацію подій історії Кримської війни 1853–1856 рр. та панорамного мистецтва загалом. Визначена важливість такого впливу на розповсюдження просвітницьких знань серед відвідувачів об’єктів експонування панорамного мистецтва.