"Посильная жертва со своей стороньї на благое дело помощи..." Добровільні пожертвування населення Ніжина на відбудову військово-морського флоту у роки російсько-японської війни початку XX ст. - Лейберов, О. (Ніжинська старовина, 2010)
Стаття присвячена подіям російсько-японської війни початку ХХ ст. Основна увага приділена організації та діяльності Комітету для посилення військового флоту на добровільні пожертви. Проаналізовані головні заходи зі збору коштів на відбудову флоту, розкрита участь населення Ніжина у благодійних акціях Комітету.