Втрата антигену rh0 (d) крові при гострій лімфобластній лейкемії у дитини віком 6 років - Дубей, Л.Я.; Вовк, Г.П.; Рачинська, Н.О.; Мацик, Г.В.; Петрух, А.В.; Глинська, О.В.; Сенишин, Н.І.; Дорош, О.І.; Поліщук, Р.С.; Трояновська, О.О. (Онкологія, 2002)
Резюме. Транзиторні зміни фенотипу еритроцитарних груп крові неодноразово відзначали у пацієнтів з онкогематологічними захворюваннями. Представлено випадок втрати антигену Rh0(D) у дитини з гострою лімфобластною лейкемією під час другого рецидиву. Зміна мембрани еритроцитів пояснюється як результат соматичної мутації на рівні стовбурових клітин. Модифікацію антигенів груп крові можна трактувати як закономірність при онкогематологічній патології. Зміна таких антигенів при онкологічних захворюваннях — це аномалія, зумовлена генетичними мутаціями з порушенням синтезу біохімічних структур поверхневих антигенів. З метою попередження виникнення гемотрансфузійних ускладнень пацієнтам з онкологічною патологією слід проводити контроль груп крові в динаміці хвороби.