Комплексне визначення проліферативного потенціалу серозних новоутворень яєчника з урахуванням рівня експресії pcna - Романенко, А.М.; Захарцева, Л.М.; Клеветенко, М.П.; Новак, Є.Є.; Поліщук, Л.З.; Забарко, Л.Б.; Налєскіна, Л.А. (Онкологія, 2002)
Резюме. Дано комплексну оцінку проліферативного потенціалу пухлинних клітин 46 серозних новоутворень яєчника на підставі імуногістохімічного визначення в них експресії антигену ядер проліферуючих клітин (PCNA) та мітотичного режиму. За рівнем експресії PCNA, особливостями її прояву у пухлинних клітинах, частотою і спектром патології мітозів виділені дві форми пограничних серозних пухлин: проліферуючі цистаденоми та проліферуючі цистаденоми з атипією епітелію. За цими ж показниками встановлено три рівні градації проліферативної активності у злоякісних серозних новоутвореннях яєчника, які відображають різний ступінь їх злоякісності. Отримані дані є інформативними показниками проліферативного потенціалу різних за морфологією серозних пухлин яєчника, які можуть бути використані як при диференціальній діагностиці новоутворень, так і при призначенні адекватного лікування хворим, особливо у разі проведення хіміотерапії.