Матеріально-фінансова база селянського самоуправління Чернігівської губернії (1861-1917 рр.) - Мітеров, О. (Сiверянський лiтопис, 2009)
У статті аналізується механізм формування та використання матеріально-фінансової бази інститутів селянського самоврядування другої половини ХІХ - початку ХХ ст. З'ясовується роль селянського самоврядування у системі влади на селі, досліджується рівень ефективності використання мирських коштів у діяльності сільських громад та волосних правлінь Чернігівської губернії.