Політична економія глобалізму і проблеми структурної модернізації національної економіки - Білорус, О. (Дослідження міжнародної економіки, 2011)
У статті досліджується політична економія глобалізму як транзитивної системи зі своїми протиріччями та внутрішніми конфліктами. Розкриваються негативні наслідки і ризики функціонування системи силового глобалізму та його відмінності від об’єктивної природної глобалізації як форми глобальної інтеграції. Увага також акцентується на ролі держави в сучасних глобалізаційних процесах та на проблемі структурної модернізації національної економіки в умовах глобальної конкурентності. Проаналізовано основні вектори і характер глобальних зрушень на початку ХХІ ст. та спрогнозовано їх тенденції до середини століття.