Федералізм та Україна в поглядах М.С. Грушевського - Плазова, Т. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2007)
Всебічне дослідження творчості Михайла Грушевського привертає особливу увагу до його політичних поглядів. Саме на рубежі ХІХ–ХХ століть великий вчений-політик висував ідею автономно-федеративного устрою України, вбачав майбутнє нашої держави в рівноправному союзі з демократичною Росією. Проаналізовано переваги і недоліки теорії федералізму для української нації та неможливість впровадження її в життя після подій 1917 року.